Prosty przepis na szybkie danie.

składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
- Do twarogu wbijamy jajka, solimy, wsypujemy cukier i mąkę. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy do chwili uzyskania jednolicie gładkiej masy.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy cienki wałek, który kroimy ze skosa na 2 cm kawałki.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotujemy jeszcze ok. 4 minuty.
- Masło roztapiamy, wsypujemy bułkę tartą, cały czas mieszając, chwilę podgrzewamy. Zasmażką polewamy ciepłe kluski.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














