Prosty przepis na szybkie danie.
składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżki bułki tartej
przyrządzanie:
- Do twarogu wbijamy jajka, solimy, wsypujemy cukier i mąkę. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy do chwili uzyskania jednolicie gładkiej masy.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy cienki wałek, który kroimy ze skosa na 2 cm kawałki.
- Wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotujemy jeszcze ok. 4 minuty.
- Masło roztapiamy, wsypujemy bułkę tartą, cały czas mieszając, chwilę podgrzewamy. Zasmażką polewamy ciepłe kluski.