Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól
- masło
Ponadto:
- 1,5 szklanki maku
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki
- 1/2 laski wanilii
Mąkę zagnieść z jajkami i taką ilością wody, by powstało dość twarde ciasto. Można dodać szczypte soli. Gotowe ciasto cieniutko rozwałkować, pozostawić, by trochę przeschło. Następnie pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty. Mak starannie wypłukać na sicie, 2 razy przelać wrzącą wodą i dobrze osączyć. Przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć z miodem, orzechami oraz migdałami, skórką pomarańczową i posiekaną wanilią. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, osolonej z dodatkiem odrobiny masła. Ugotować, osączyć, wymieszać z przygotowaną masą makową. Przed podaniem można przełożyć potrawę do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypać wiórkami masła i zapiec w temp. 200 st.