
Ziemniaczane knedle z nietypowym nadzieniem z sera bryndza - bardzo popularne nie tylko na Słowacji, ale i w Czechach.
przepis z kuchni: słowackiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 kg kartofli,
2 jaja,
1/2 kg mąki,
1 łyżka masła,
1/4 szklanki mleka,
400 g bryndzy,
sól,
nieco oleju
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie nieco ostudzić, przyrządzić z nich puree, ucierając z masłem i mlekiem. Po kolejnych 10 minutach, dodać jaja i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto aż stanie się gładkie.
Dłońmi oprószonymu mąką formować nieduże placuszki o grubości ok. 1 cm. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki bryndzy i zalepiać do środka, tocząc kulki.
Następnie gotować je kilka minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju do momentu, gdy wypłyną. Delikatnie wybieramy z garnka łyżką cedzakową.
uwagi:
Knedle podawać można z rozpuszczonym masłem, sosem grzybowym czy podsmażonymi pieczarkami
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













