Tym razem zmieniamy klasyczny przepis. Knedle z brzoskwiniami polecają się na słodki obiad! Polej masłem, posyp cukrem i ciesz się latem!
składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + ewentualnie do podsypania
- 2 jajka
- 1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Utłuc tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
- Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić jak najdrobniej, zasypać cukrem i cynamonem. Zostawić na 15 minut.
- Z zimnej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4, w to miejsce wsypać mąkę, skrobię i wbić jajka, wrzucić wyjętą wcześniej masę i szybko całość wyrobić w rękach na jednolite ciasto.
- Przełożyć na stolnicę, uformować wałek i odcinać grube plasterki.
- Ręce lekko posypać mąką, plasterki rozpłaszczać i wkładać do nich masę brzoskwiniową, sklejać ciasto i formować kulkę.
- Na wrzątek wrzucać knedle, zmniejszyć ogień i zamieszać od dna.
- Gotować około 5 minut od wypłynięcia wszystkich knedli.