Pyszna chmurka, idealne ciasto do kawy.

składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 tabliczki białek czekolady
- 5 dag margaryny tortowej
- 20 ml śmietanki 30%
- 2 krople olejku śmietankowego
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 krople olejku śmietankowego
przyrządzanie:
- Ubić jajka z cukrem, następnie dodać przesianą przez sito mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Rozpuścić margarynę tortową, dodać 2 tabliczki białej czekolady. Stale mieszając, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Wlać śmietanę, gotować na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Ostudzić.
- Ubić śmietanę, dodać fix, dodać cukier i olejek śmietankowy. Dokładnie wymieszać.
- Na ciasto nałożyć krem, a następnie ostudzoną masę kokosową.
- Wierzch posypać startą na tarce mleczną czekoladą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














