Pyszna chmurka, idealne ciasto do kawy.
składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 tabliczki białek czekolady
- 5 dag margaryny tortowej
- 20 ml śmietanki 30%
- 2 krople olejku śmietankowego
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 krople olejku śmietankowego
przyrządzanie:
- Ubić jajka z cukrem, następnie dodać przesianą przez sito mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
- Rozpuścić margarynę tortową, dodać 2 tabliczki białej czekolady. Stale mieszając, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Wlać śmietanę, gotować na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Ostudzić.
- Ubić śmietanę, dodać fix, dodać cukier i olejek śmietankowy. Dokładnie wymieszać.
- Na ciasto nałożyć krem, a następnie ostudzoną masę kokosową.
- Wierzch posypać startą na tarce mleczną czekoladą.