Duszone w mleku kokosowym pieczarki mogą by dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej, grillowanych mięs, ale także smacznym samodzielnym daniem
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
400 g małych pieczarek
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
3 szalotki
3 łyżki oleju arachidowego
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki posiekanych listków kolendry
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pieczarki dokladnie umyć, osuszyć. W woku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w paseczki, pozbawione pestek pparyczki chilli. Smażyć minutę. Dodać posiekane szalotki i zeszlić. Następnie dodać pieczarki w całości (jeśli są małe) lub przepołowione. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Gotować do chwili zredukowania się sosu o połowę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.