W skład tej potrawy oprócz krewetek wchodzą świeże warzywa, sos majonezowy, tworząc pyszne połączenie
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
100 g świeżych, obranych krewetek
1 marchew
kilka liści sałaty
pół świeżego ogórka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka koniaku
só, pieprz, szczypta curry
przyrządzanie:
Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w słupki grubości zapałek.
Średniej wielkości, najlepiej świeże krewetki gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odsączyć, a następnie skropić koniakiem i sokiem z cyrtyny.
Na dnie pucharku ułożyć połowę pokrojonych warzyw i porwanych kawałki liści sałaty, a na nich krewetki, odkładając kilka sztuk do dekoracji. Polać 3/4 sosu przygotowanego z majonezu, jogurtu, ketchupu, paru kropel soku z cytryny i przypraw. Ułożyć resztę warzyw, polać pozostałym sosem. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie liście sałaty, zaś na brzegach pucharku – krewetki. Podawać natychmiast z białym pieczywem.