Malinowe makaroniki, prosty przepis. Nie obawiajcie się, to prosty przepis.
składniki:
- 3 białka
- 110 g migdałów (będzie trzeba je zmielić; może być gotowa mączka migdałowa)
- 210 g cukru pudru
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka malinowego syropu
krem (ilość na powyższą porcję):
- 2 łyżki śmietany 22%
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- odrobinka soku malinowego
przyrządzanie:
-
Migdały mielę w maszynce na drobno (można użyć mączki migdałowej).
-
Białka ubijam z cukrem (tym zwykłym), gdy są ubite, to dodaję zmielone migdały i cukier puder. Mieszam na gładka masę.
-
Dodaję syrop malinowy
-
Przy pomocy szprycy lub łyżeczki nakładam ok. 2–3 cm kropki ciasta. Zostawiam na 20 minut, by poleżały i troszkę obeschły. Potem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15–20 minut.
-
Krem: Wszystkie składniki kremu miksuję i wstawiam na troszkę do lodówki. Następnie wystudzone makaroniki smaruję kremem (1/2 łyżeczki) i sklejam je parami. Smacznego.