Pyszne ciasteczka, których wykonanie nikomu nie sprawi najmniejszych problemów.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru-pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie czerwonego kisielu
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki śmietany
- aromat kokosowy
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników oprócz kisielu, kakao i śmietany. Podzielić ciasto na 3 części.
Do jednej części dodać kakao i 1 łyżkę śmietany, do drugiej części dodać kisiel i 3 łyżki śmietany, a do trzeciej części kilka kropel kokosowego aromatu. Każdą z części ponownie zarobić, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie każdą z części rozwałkować na cienki prostokąt, następnie położyć placki na siebie w dowolnej kolejności i ciasno zrolować. Wałeczek ciasta wstawić na 20 min do zamrażarki. Następnie wyjąć i pokroić w 0,5 cm plastry. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w 200st. C.
Po upieczeniu lekko ostudzić i posypać cukrem-pudrem.