WOW! Konfitura porzeczkowa z wiórkami kokosowymi? To musi być świetne!

składniki:
- 2 kg czerwonych porzeczek
- 500 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 laska cynamonu
przyrządzanie:
- Porzeczki oberwij z gałązek i umyj na sicie. Wsyp do garnka o grubym dnie, dodaj cukier, cukier wanilinowy, laskę cynamonu i gotuj na wolnym ogniu przez blisko 2 godziny. Podczas gotowania mieszaj porzeczki, by zapobiec przypaleniu.
- Gdy konfitura będzie miała odpowiednio gęstą konsystencję, usuń cynamon, dodaj wiórki kokosowe i zagotuj.
- Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć, ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














