Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Konkurs. “Ciasta zawsze udane”

ŚWIĄTECZNA ROLADA
~Składniki:
Na ciasto:
* 7,5 dag mąki pszennej
* 7,5 dag mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 15 dag cukru
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru waniliowego

Na krem:
* 2 szklanki słodkiej śmietanki
* 3 łyżeczki cukru
* 1/2 galaretki malinowej
* 1/2 galaretki cytrynowej
* kandyzowana skórka pomarańczowa
* wiórki kokosowe

~Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć mąkę, pianę z białek i masę z żółtek, wymieszać, podzielic na 2 części do jednej dodać kakao. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto na przemian ciemne i jasne, wyrównać nożem, by powstała mozaika. Piec 10-15 minut w 220*C, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier, przykryć drugą ściereczką, wystudzić. W dwóch naczyniach przygotować galaretkiw połowie wody, wystudzić. Śmietankę ubić, podzielić na pół, do jednej części dodać galaretkę malinową i wiórki kokosowe, do drugiej cytrynową i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Krem rozsmarować na cieście, zwinąć roladę.