Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

KONKURS: Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!

KURCZAK po cypryjsku w stylu Jaimego Oliviera:

kurczak po cypryjsku

Fantastyczny przepis na kurczaka, jakiego jeszcze nie jedliście! Przepis pochodzi z moich szybkich notatek, jakie sporządzałam w trakcie programu „30 minut Jaimego”. Trochę zmodyfikowałam przepis znakomitego brytyjskiego kucharza (zrezygnowałam z pęczka pietruszki na rzecz bazylii i nie dodałam do nadzienia skórki z cytryny). Trzeba się trochę nagimnastykować przy przygotowaniu takiego kurczaka, ale jest naprawdę warty zachodu. Smakuje jak… kawałek raju!

Zamiast z surówką z kapusty (jak zaproponował Jaimie), kurczaka po cypryjsku podałam na miksie sałat z pomidorami i dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Pycha!

Składniki (na dwie porcje):

– 2 spore pęczki bazylii,

– 6 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek,

– 2 ząbki czosnku,

– 100 g fety,

– 2 piersi z kurczaka,

– suszony rozmaryn.

 

Wykonanie:

Ułóż na desce stosik z bazylii, suszonych pomidorów i odrobiną oliwy z tych pomidorów. Wyciśnij 2-3 ząbki czosnku i wszystko drobno posiekaj, w trakcie mieszając nożem. Wkrusz fetę i znów wszystko wymieszaj.

Piersi z kurczaka ułóż na desce, Małym nożem zrób ostrożnie w każdym filecie kieszonkę, tak żeby otwierał się jak książka. Rozdziel nadzienie z deski pomiędzy filety, uklep je i zamknij kieszonkę jak na zdjęciu (np. za pomocą wykałaczek).

spięty kurczak

Wlej olej na pustą patelnię i za pomocą szczypiec przełóż filety. Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia. Rozprostuj go i zakryj nim kurczaki. Zostaw, żeby się smażyły. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią.

W tym czasie zajmij się sałatką. Porwij liście sałat, pokrój pomidory na ósemki, wymieszaj. Polej dressingiem z 2 łyżek oliwy z oliwek, paroma kroplami octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do lodówki.

Jeśli piersi są już złote od spodu, przewróć je. Dodaj na patelnię trochę suszonego rozmarynu. Znów przykryj kurczaka papierem i obciąż go dodatkowo średnia patelnią, żeby lepiej się zrumienił.

Przełóż kurczaka na deskę i pokrój go w plasterki. Ułóż kawałki na sałacie.

Smacznego!