KURCZAK po cypryjsku w stylu Jaimego Oliviera:
Fantastyczny przepis na kurczaka, jakiego jeszcze nie jedliście! Przepis pochodzi z moich szybkich notatek, jakie sporządzałam w trakcie programu „30 minut Jaimego”. Trochę zmodyfikowałam przepis znakomitego brytyjskiego kucharza (zrezygnowałam z pęczka pietruszki na rzecz bazylii i nie dodałam do nadzienia skórki z cytryny). Trzeba się trochę nagimnastykować przy przygotowaniu takiego kurczaka, ale jest naprawdę warty zachodu. Smakuje jak… kawałek raju!
Zamiast z surówką z kapusty (jak zaproponował Jaimie), kurczaka po cypryjsku podałam na miksie sałat z pomidorami i dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Pycha!
Składniki (na dwie porcje):
– 2 spore pęczki bazylii,
– 6 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek,
– 2 ząbki czosnku,
– 100 g fety,
– 2 piersi z kurczaka,
– suszony rozmaryn.
Wykonanie:
Ułóż na desce stosik z bazylii, suszonych pomidorów i odrobiną oliwy z tych pomidorów. Wyciśnij 2-3 ząbki czosnku i wszystko drobno posiekaj, w trakcie mieszając nożem. Wkrusz fetę i znów wszystko wymieszaj.
Piersi z kurczaka ułóż na desce, Małym nożem zrób ostrożnie w każdym filecie kieszonkę, tak żeby otwierał się jak książka. Rozdziel nadzienie z deski pomiędzy filety, uklep je i zamknij kieszonkę jak na zdjęciu (np. za pomocą wykałaczek).
Wlej olej na pustą patelnię i za pomocą szczypiec przełóż filety. Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia. Rozprostuj go i zakryj nim kurczaki. Zostaw, żeby się smażyły. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią.
W tym czasie zajmij się sałatką. Porwij liście sałat, pokrój pomidory na ósemki, wymieszaj. Polej dressingiem z 2 łyżek oliwy z oliwek, paroma kroplami octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do lodówki.
Jeśli piersi są już złote od spodu, przewróć je. Dodaj na patelnię trochę suszonego rozmarynu. Znów przykryj kurczaka papierem i obciąż go dodatkowo średnia patelnią, żeby lepiej się zrumienił.
Przełóż kurczaka na deskę i pokrój go w plasterki. Ułóż kawałki na sałacie.
Smacznego!