Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

KONKURS: Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!

KURCZAK po cypryjsku w stylu Jaimego Oliviera:

kurczak po cypryjsku

Fantastyczny przepis na kurczaka, jakiego jeszcze nie jedliście! Przepis pochodzi z moich szybkich notatek, jakie sporządzałam w trakcie programu „30 minut Jaimego”. Trochę zmodyfikowałam przepis znakomitego brytyjskiego kucharza (zrezygnowałam z pęczka pietruszki na rzecz bazylii i nie dodałam do nadzienia skórki z cytryny). Trzeba się trochę nagimnastykować przy przygotowaniu takiego kurczaka, ale jest naprawdę warty zachodu. Smakuje jak… kawałek raju!

Zamiast z surówką z kapusty (jak zaproponował Jaimie), kurczaka po cypryjsku podałam na miksie sałat z pomidorami i dressingiem z oliwy z oliwek, octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Pycha!

Składniki (na dwie porcje):

– 2 spore pęczki bazylii,

– 6 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek,

– 2 ząbki czosnku,

– 100 g fety,

– 2 piersi z kurczaka,

– suszony rozmaryn.

 

Wykonanie:

Ułóż na desce stosik z bazylii, suszonych pomidorów i odrobiną oliwy z tych pomidorów. Wyciśnij 2-3 ząbki czosnku i wszystko drobno posiekaj, w trakcie mieszając nożem. Wkrusz fetę i znów wszystko wymieszaj.

Piersi z kurczaka ułóż na desce, Małym nożem zrób ostrożnie w każdym filecie kieszonkę, tak żeby otwierał się jak książka. Rozdziel nadzienie z deski pomiędzy filety, uklep je i zamknij kieszonkę jak na zdjęciu (np. za pomocą wykałaczek).

spięty kurczak

Wlej olej na pustą patelnię i za pomocą szczypiec przełóż filety. Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia. Rozprostuj go i zakryj nim kurczaki. Zostaw, żeby się smażyły. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią.

W tym czasie zajmij się sałatką. Porwij liście sałat, pokrój pomidory na ósemki, wymieszaj. Polej dressingiem z 2 łyżek oliwy z oliwek, paroma kroplami octu balsamicznego i sokiem z cytryny. Wymieszaj i włóż do lodówki.

Jeśli piersi są już złote od spodu, przewróć je. Dodaj na patelnię trochę suszonego rozmarynu. Znów przykryj kurczaka papierem i obciąż go dodatkowo średnia patelnią, żeby lepiej się zrumienił.

Przełóż kurczaka na deskę i pokrój go w plasterki. Ułóż kawałki na sałacie.

Smacznego!