Smaczne, „lekkie” i bardzo, bardzo jajeczne kotleciki ryżowe. Podane z majonezem smakują wybornie, z ćwikłą również niemniej ciekawie. Rumieniąc się na stole przyciągają wzrok, kuszą zapachem prażonego ryżu i maki.
Są zarówno wyborowym ciepłym daniem , jak i pożywną, zimną przekąską w ręku naszego dziecka.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu
- 3 jajka
- zielony szczypior
- mąka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- majonez lub ćwikła z chrzanem
- ogórek świeży
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka.
Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor.
Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem.Wierzch ozdabiamy majonezem lub ćwikłą z chrzanem.