Prościutkie kotleciki z kurczaka i szynki. Ciekawe połączenie, pyszny smak.
składniki:
- piersi kurczaka : 700 g
- szynka gotowana: 150 g
- kolendra: pęczka
- czosnek: 1 ząbek
- cebula dymka: 1 szt.
- bułka tarta: 70 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
przyrządzanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe). Mięso przekładamy do miski.
150 g szynki kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.
Dymkę kroimy drobno (zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry. Z ząbka czosnku wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
Do wszystkich składników w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej. Za pomocą drewnianej łyżki lub rękoma mieszamy całość. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki (ok. 50 g każda), następnie przyciskamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy np. w sezamie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki.