Ciekawa propozycja podania kotlecików
składniki:
- 150 g kaszy bulgur
- sól
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżki czarnuszki
- pół łyżki mielonego cynamonu
- pieprz
- mały ogórek
- 250 g małych pomidorów
- pół pęczka mięty
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
przyrządzanie:
- Kaszę zalać 1 l osolonej wody. Zagotować. Gotować na najmniejszym ogniu około 15 minut. Odcedzić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na maśle. dodać czosnek, poddusić.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Mięso wyrobić z cebulą, pietruszką, solą, czarnuszką, cynamonem i pieprzem.
- Z masy uformować kotleciki. Położyć na natłuszczonej blasze, piec w piekarniku ok. 10 minut.
- Ogórek obrać, pokroić w kostkę. pomidory umyć, przekroić, usunąć pestki, drobno pokroić.
- Mięte umyć. Kilka listków odłożyć do ozdobienia, resztę posiekać. Warzywa wymieszać z kaszą. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i olejem, dodać do sałatki, wymieszać doprawić. Sałatkę ozdobić miętą, podać z kotlecikami.