Wegetariańskie kotleciki błyskawiczne. Pyszne, wyraziste w smaku i banalnie proste do przygotowania.
składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki pietruszki
- 2 jajka
- 6 lub więcej łyżek bułki tartej
przyrządzanie:
- Ubite ziemniaki ostudzić, dodać do nich zeszkloną cebulkę. Dodać świeży czosnek. Dodać przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszać.
- Dodać pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i uformować kotlety, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni, a kotlety smażyć na złoty kolor.