Lubicie tradycyjne polskie przepisy? Wykradliśmy recepturę na najlepsze kotlety mielone od babci jednej z naszych redaktorek. Wypróbujcie koniecznie.
składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1,5 średniej cebulki
- 1 jajko
- pół kostki smalcu
- sól, pieprz świeżo zmielony
- 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
- mleko do namoczenia bułki
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- 1 łyżka mąki
- świeża natka lub posiekana kolendra
przyrządzanie:
- Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na małym ogniu ( ma się tylko zeszklić a nie zbrązowieć)
- Jak się zeszkli odstawiamy do przestygnięcia
- Bułkę kajzerkę namaczamy w kilku łyżkach mleka, odstawiamy na 3-4 min
- Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
- Całość dokładnie mieszamy i łączymy składniki aż się dokładnie połączą, pod koniec dodajemy posiekaną natkę lub posiekane liście lubczyku
- Ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
- Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
- Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy smalec, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor, pod koniec podlewamy je 100 ml ciepłej wody i przykrywamy pokrywką, sprawi to że kotlety będą jeszcze bardziej delikatne
- Ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda do końca odparuje
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy