Obiadowy klasyk sprzed wieków- kotlety mielone z białym serem czyli twarogiem, w środku. Ciekawa odmiana w nowej odsłonie.
składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- pół kostki chudego twarogu
- 2 cebule
- 1 jajko
- pół łyżeczki majeranku
- bułka tarta do obtoczenia
- świeża natka pietruszki
przyrządzanie:
- Cebule kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle
- Do mięsa dodajemy przestudzone cebule, jajko, ser, sól, pieprz, majeranek
- Całość dokładnie mieszamy i łączymy składniki aż się dokładnie połączą, pod koniec dodajemy posiekaną natkę
- Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
- Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor