Kotlety z bałtyckich ryb doskonale komponują się z sosem z kurek z dodatkiem kaparów
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
Na kotlety:
800 g morskich mrożonych ryb (mintaj, morszczuk)
1 mała bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 jajo
sól, pieprz, oregano
bułka tarta
1 szklanka mleka
olej do smażenia
Na sos:
300 g kurek
2 łyżki kaparów
1 mała cebula
100 ml śmietany
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
nieco oliwy
przyrządzanie:
Ryby dokładnie opłukać, rozmrozić. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Rybę, odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę oraz jajo zmiksować na jednolitą gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Kurki umyć, osuszć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie, wrzucić pokrojone kurki. Dusić przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu, podlewając winem. Przed końcem duszenia doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane kapary. Zdjąć z ognia, nieco przestudzić, dodać posiekane kapary oraz śmietanę z dodatkiem szczypty soli. Podgrzać. Sosem polać kotlety.