Pyszne i mało tuczące kotleciki z białej fasoli, to fajna alternatywa dla mięsa. W smaku są bardzo podobne. Jeśli masz w domu fasolkę - koniecznie wypróbuj!
składniki:
-4 ugotowane ziemniaki,
-puszka białej fasoli,
-150 g półtłustego twarogu,
-3 jajka,
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
-szklanka bułki tartej,
– sól, pieprz,
-szczypta ostrej papryki.
przyrządzanie:
- Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem.
- Zmiksować przy pomocy blendera na puree.
- Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej.
- Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
- Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety.
- Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
- Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.