Kotleciki z cukinią, której w ogrodach warzywnych i sklepach pod dostatkiem. Koniecznie przetestujcie.
składniki:
- 3 młode cukinie (razem nie mniej niż 1 kg)
- 1 szklanka bułki tartej (ok. 170 g)
- 4 jajka
- 200 g startego na drobnej tarce sera żółtego
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
przyrządzanie:
Cukinię zetrzyj na tarce, lekko osól, przełóż na sito i zostaw na 30 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie odciśnij ją jak najdokładniej.
W misce umieść odciśniętą cukinię, bułkę tartą, starty cheddar oraz jajka. Wsyp łyżeczkę ziół prowansalskich i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z solą uważaj, ponieważ ser sam w sobie jest dość słony. Starannie wymieszaj.
Uformuj 16 kotletów. Smaż je na z obu stron na rumiano (po około 3 minuty na średnim ogniu).