Znacie? My bardzo dobrze, bo kotlety jajeczne to zdrowszy zamiennik dla schabowych. Jeśli macie większą ilość jajek - to czemu nie wypróbować? Polecamy z czystym sumieniem!
składniki:
- 5 ugotowanych na twardo dużych jajek
- 1 surowe duże jajko
- pół czerstwej bułki
- trochę mleka
- sól
- pieprz
- mała cebula (użyłam 3 maleńkich szalotek)
- 2 łyżki szczypiorku, drobno poszatkowanego
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno poszatkowanej
przyrządzanie:
1. Namocz bułkę w mleku, na tarce o grubych oczkach zetrzyj jajka.
2. Do miski przełóż szczypiorek, pietruszkę, jajka ugotowane na twardo i surowe, sól, pieprz, bardzo dobrze wyciśniętą z mleka bułkę.
3. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do masy.
4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
5. Smaż kotlety z obu stron i po bokach.