Przysmak kuchni hiszpańskiej czyli krem bananowo- pomidorowy. Ciekawa alternatywa dla klasycznej pomidorówki.
składniki:
- 500 g pomidorów
- 2 banany
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml rosołu lub wody
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Pomidory myjemy, oparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle.
- Dodajemy pokrojone pomidorki, dusimy razem z cebulą przez 10 minut.
- Następnie przecieramy przez sito, doprawiamy solą i cukrem, dodajemy wywar/ wodę/ rosół.
- Dodajemy banany, ponownie miksujemy.
- Śmietankę ubijamy i dodajemy do wystudzonej zupy. Podajemy od razu.