Dla wszystkich wielbicieli zup mamy niesamowitą wiadomość. Zupa krem curry z kalafiora to świetny pomysł na obiad. Rozgrzewa, syci i przede wszystkim smakuje!
składniki:
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 1 kalafior
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- olej do smażenia, ja użyłam oleju z pestek winogron
- 1 ½ l bulionu warzywnego
- sól
przyrządzanie:
- Cebulę pokroić w pióra, ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać cebulę oraz ziemniaki. Chwilę podsmażyć, następnie dodać wszystkie przyprawy i podsmażać na małym ogniu przez 4-6 minut.
- W międzyczasie kalafiora podzielić na bardzo małe różyczki. Dodać do warzyw, wymieszać i zalać wszystko bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut lub do czasu, aż kalafior będzie miękki.
- Ugotowane warzywa zmiksować na gładki krem, doprawić solą i rozlać do misek.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem