Błyskawiczna pasta do smarowania chleba z pestek dyni i pieczonej papryki. Cudowne odkrycie!

składniki:
- szklanka pestek dyni
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka papryki słodkiej i 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek oleju
przyrządzanie:
- Pestki dyni zalej zimną wodą i odstaw na noc do napęcznienia
- Papryki upiecz w piekarniku na miękko (180 stopni około 1 h)
- Po upieczeniu i wystudzeniu zdejmij z nich skórkę
- Wszystkie podane w przepisie składniki wrzuć do kielicha blendera i miksuj na gładko. Jeśli masa będzie za gęsta dolej nieco zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














