Prosty w wykonaniu krem śmietankowy, z naturalnych składników. Można nim przełożyć ciasto lub wykorzystać, jako bazę do domowych deserków.
składniki:
- pół litra maślanki,
- 200 ml śmietany 30 %, bardzo dobrze schłodzonej
- 250 g cukru,
- 4 listki żelatyny,
- 1 cytryna
przyrządzanie:
- Śmietankę ubij na sztywno
- Do zimnej wody włóż listki żelatyny
- Do miski wlej 1/2 porcji maślanki.
- Do reszty maślanki dodaj skórkę cytryny, sok z cytryny i cały cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Wyjmij z wody żelatynę i dodaj do pozostawionej wcześniej 1/2 porcji maślanki, podgrzewaj do momentu, aż żelatyna się roztopi.
- Dodaj pozostałą część maślanki z nutą cytrynową, ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
- Krem jest gotowy do przełożenia, tężeje po około 5 godzinach w lodówce.