Słodki mus z dyni idealnie sprawdzi się jako baza do deserów, albo smarowidło do chleba. U nas wystąpił w pucharku, pomiędzy kleksami śmietany. Smakowało obłędnie!
składniki:
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g dyni Hokkaido
- 2 małe jabłka
- pół szklanki mleka
przyrządzanie:
- Umyj dokładnie dynię, pokrój na kawałki, usuń wszystkie pestki
- Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę
- Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki
- Przestudzoną dynię zblenduj, dodaj jabłka, cukier, kardamon, cynamon i trochę mleka.
- Miksuj na jednolitą masę.
- Krem z dyni jest już gotowy i możesz go użyć jako bazy do deserów, albo smarowidła do naleśników