Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadziła do swojego menu także warszawska Restauracja Strefa - sprawdź pochodzący z niej niesamowity przepis!
liczba porcji: Składniki na 4 osoby
składniki:
- 5 dużych kiszonych ogórków
- 100 g kasztanów jadalnych
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki śmietany 36%
- 1/6 szklanki białego wina
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
- oliwa
przyrządzanie:
- Cebulę obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
- Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój również ogórki.
- W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę dodaj ogórki i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem 30 min.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości i odparuj. Dodaj do ogórków i zmiksuj blenderem i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem białym, solą.
- Następnie obierz kasztany, lekko podgrzej w oddzielnym garnku, a potem zmiksuj.
- Dopraw śmietaną, solą, pieprzem białym i winem.
- Zupę podać z knelem z kasztanów.