Rozgrzewająca zupa na zimne dni, to chyba najlepsze rozwiązanie dla zmarzluchów. Imbir + ostra papryczka pobudza krążenie krwi i podwyższa temperaturę ciała.

składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Marchew ułożyć na blasze, dodać cebulkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Całość piec przez 1 godzinę.
- W dużym garnku podgrzać oliwę, dodać upieczone chili, starty imbir i podsmażyć. Dodać czosnek i cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę i wlać bulion. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować i doprawić solą.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














