Rozgrzewająca zupa na zimne dni, to chyba najlepsze rozwiązanie dla zmarzluchów. Imbir + ostra papryczka pobudza krążenie krwi i podwyższa temperaturę ciała.
składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Marchew ułożyć na blasze, dodać cebulkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Całość piec przez 1 godzinę.
- W dużym garnku podgrzać oliwę, dodać upieczone chili, starty imbir i podsmażyć. Dodać czosnek i cebulkę. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną upieczoną marchewkę i wlać bulion. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 3 minuty. Zmiksować i doprawić solą.
- Wlać mleko kokosowe i zagotować.