Ten pyszny krem z marchewki i pomarańczy jest dobrym rozwiązaniem na chłodne dni. Świeży imbir rozgrzewa i nadaje smak tej zupie. Zobacz nasz przepis!
składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 50 g masła
- 1 mała cebula
- 1 duża pomarańcza
- Kawałek świeżego imbiru
- 1 l bulionu z warzyw
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 30 %
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Posiekaj cebulę i czosnek. Na małych oczkach tarki zetrzyj imbir. Wszystko podsmaż na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodaj masło.
- Marchew obierz i pokrój w talarki. Włóż do bulionu i gotuj, aż marchew będzie miękka.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do gotującej się marchewki.
- Pod koniec gotowania dodaj cebulę, czosnek i imbir z patelni.
- Gdy marchewka będzie miękka, całość zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj śmietanę.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Cytrynowe risotto z kurczakiem