Zielona, aksamitna, pachnąca a przez dodatek jednego składnika - nieco orientalna. Taka jest właśnie zupa z zielonego groszku i mleczka kokosowego. Łatwo, szybko i smacznie. Jeśli lubisz czasem odpocząć od starych i sprawdzonych przepisów, zainspiruj się z nami i przygotuj zupę, która poprawia humor. Nie tylko ze względu na kolor!
składniki:
-
paczka mrożonego groszku ok 340-400 g
- mała puszka mleczka kokosowego
- 500-750 ml bulionu warzywnego
- ok ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- sól do smaku
- ½ - 1 łyżeczka kuminu
- ½ -1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ - 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
-
kilka kropel tabasco (ewentualnie)
przyrządzanie:
-
Bulion ugotować lub zagotować, jeśli mamy wcześniej przygotowany
- Wsypać groszek i gotować ok 15 minut. Garnek zdjąć z ognia
- Odłożyć do miseczki 3 łyżki ugotowanego groszku (do podania do zupy)
- Resztę groszku z bulionem zmiksować
- Wlać mleczko kokosowego, dodać przyprawy i wszystko ponownie dokładnie zmiksować na gładki krem
- Zupę podać z odłożonymi ziarnami groszku, z groszkiem ptysiowym lub grzankami
-
Można dodać także do środka kawałki fety. Posypać posiekaną natką lub kolendrą