Wiemy, że nie każdy przepada za szpinakiem, ale w takiej postaci to prawdziwe niebo w gębie. Zupa jest aksamitna, syci, bogata w witaminy i ważne minerały, a do tego jest dietetyczna i niezwykle zdrowa! Może warto wypróbować naszą zieloną propozycję tej wiosny?
składniki:
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 125 g serka ricotta
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Do garnka z grubszym dnem wlej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i całość podsmaż.
- Do garnka dorzuć opłukany szpinak. Podlej wywarem i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
- Zestaw garnek i zmiksuj zupę na gładki krem razem z serkiem ricotta.
- Zupę dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem