Bardzo ciekawe połączenie jarmużu z serem mozarella. Gotowa zupa jest delikatna, smak jarmużu lekko wyczuwalny. W połączeniu z serowym krakersem rozpieszcza podniebienia.

składniki:
- 1 l bulionu z TEGO PRZEPISU + ewentualnie marchew i pietruszkę z wywaru
- 4 garście obranego z łodyg jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia i świeża mięta
- 1 kulka sera mozzarella
- śmietana 18% do zup około 2 łyżki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- BULION podgrzewamy
- jarmuż smażymy przez około 5-8 minut na maśle klarowanym.
- W tym czasie siekamy czosnek i świeże zioła oraz mozzarellę. (ja zrobiłam to za pomocą blendera).
- Całość dodajemy do bulionu. Gotujemy około 15 minut na małym gazie.
- Śmietanę hartujemy i dolewamy do zupy powolutku.
- Całość blendujemy na krem. Doprawiamy.