Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi atutami tej kremowej, gęstej zupy
czas: 45 minut
liczba porcji: 4
składniki:
700 g ziemniaków
2 cebule
5 - 8 ząbków czosnku
500 ml jarzynowego bulionu (może być z kostki)
1 cukinia
150 ml bbiałego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
100 ml smietanki kremówki
przyrządzanie:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i większość ząbków pokroić na 2 – 3 części. W rondlu o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Wrzucić ziemniaki i czosnek. Chwilę razem smażyć, poczym wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Nieco wystudzić, zmiksować na gładką masę. Dodać bulion, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku (ich liczbę należy dostosować do indywidualnego smaku). Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, zagotować.
W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i na niej usmażyć na złoto z obu stron pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Następnie osączyć na ręczniku papierowym. Każdą porcję dekorować kilkoma plasterkami cukinii.