Jeśli wybierzesz ciecierzycę z puszki to zupa będzie gotowa w trzy migi! Jest bardzo kremowa i niezwykle sycąca. Wysoka zawartość biała czyni ją świetną alternatywą dla dania mięsnego!
składniki:
puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
4 ząbki czosnku
cebula biała
2 ziemniaki
woda, około 2 litry
pół szklanki mleka
sól, pieprz
łyżka masła
przyrządzanie:
- Warzywa obieramy, kroimy na drobno
- Masło roztop i podsmaż na nim cebulę i czosnek, po chwili dodaj ziemniaki
- Smaż około 5 minut
- Ciecierzycę odcedź
- Wszystkie składniki i przyprawy wrzuć do garnka i zalej wodą
- Gotuj około 15 minut, po czym zmiksuj na gładko
- Dopraw jeśli jest za mało słona
- Dolej mleko i zagotuj raz jeszcze