Kremowa i bardzo aromatyczna zupa na bazie kalafiora i szpinaku. Koniecznie sprawdźcie- bo uzależnia, a to samo zdrowie!
składniki:
- 1 mała cebula biała
- kalafior, spora główka
- por
- świeży szpinak - 4 spore garście
- śmietanka 30%
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- zielenina do dekoracji
- bulion warzywny, rosół lub woda - 2 litry
przyrządzanie:
- Dokładnie umyj wszystkie warzywa. Szczególnie szpinak i kalafiora.
- Na dnie garnka rozgrzej 3 łyżki masła lub oliwy, zeszklij na tłuszczu drobno posiekanego pora i cebulę.
- Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej rosołem lub wodą.
- Gotuj, aż kalafior będzie miękki.
- Dodaj świeży szpinak, gotuj kolejne 10 minut.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw śmietanką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Udekoruj ulubioną zieleniną. Możesz posypać pestkami słonecznika lub sezamem.