Ta zupa to niebo w gębie. Jest naszym odkryciem tego tygodnia. Pyszna, aromatyczna, ze smakiem. Zakochaliśmy się w niej i gwarantujemy, że też ją pokochasz.
składniki:
- 1 bulwa kopru włoskiego
- oliwa
- sól
- czarny pieprz
- 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
- 1 szklanka różyczek kalafiora
- 2 szklanki wywaru z mięsa lub warzyw
- 1/2 szklanki mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
- ser
- starta skórka cytrynowa
przyrządzanie:
Koper włoski polewamy 1 łyżką oliwy, solimy i pieprzymy do smaku i pieczemy 15 minut w 200 st. C.
Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli.
Dodajemy kalafiora oraz bulion i gotujemy ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z koprem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz białe wino i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową.