Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną!
Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która pomimo tego, że jest zrobiona głównie z pomidorów jest gęsta i sycąca. Idąc tym tropem zabrałem się za chłodnik. Dodałem sucharki, które sprawiły, że zupa jest bardziej treściwa i przełamałem jej smak octem balsamicznym i musztardą. Spróbujcie sami!
Składniki:
– 2 ogórki gruntowe
– pęczek rzodkiewki
– szczypiorek
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 1 szkl. sucharków lub suchej bułki
– 3 szkl. jogurtu naturalnego
– 1 lyżka musztardy Dijon
– 1 szkl. maślanki
– 5 lyżek octu balsamicznego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżka octu jabłkowego
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Wykonanie:

2. Do blendera wrzuć sucharki, jogurt, maślankę, musztardę, ocet balsamiczny, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj do gładkiej masy i spróbuj czy odpowiada ci smak. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Najlepiej smakuje po 1 dniu spędzonym w lodówce.
3. Przed podaniem pokrój drobno ogórka, szczypiorek, rzodkiewki. Polóż na wierzch pokrojone na ćwiartki jajko na twardo.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














