Prosty sposób na smaczne krewetki
czas: 12 minut + marynata
liczba porcji: 4
składniki:
16 krewetek,
1 łyżka tartej skórki z cytryny,
sól,
pieprz,
80 ml białego wytrawnego wina,
100 ml śmietany,
80 ml oleju,
1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach,
1 łyżeczka Czosnku suszonego w płatkach,
2 saszetki herbaty Zielonej Irving
przyrządzanie:
Zaparzyć herbatę w 150 ml gorącej wody. Do letniego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki oczyścić i włożyć do powstałej marynaty na min 2 godziny. Krewetki usmażyć na oleju. Na patelni po usmażeniu krewetek z marynaty, wina i śmietany przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem.