- 20 średnich krewetek
- 10 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i odsączyć. Dwa ząbki czosnku rozetrzeć z solą i pieprzem, dolać ocet i polać tym krewetki. Odstawić na 30 minut. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek na złoty kolor (2-3 minuty), włożyć krewetki i smażyć po 1,5 minuty z każdej strony. Gdy zrobią się różowe i nieprzezroczyste, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać i podawać za świeżą bagietką.