Tempura to smaczne i sycące danie, które jest przysmakiem Japończyków. Jak ją zrobić? podpowiadamy!
składniki:
- 10 krewetek królewskich
- 1 żółtko
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- Olej ryżowy
przyrządzanie:
- Krewetki obrać z pancerzy (zostawić ogon) i posypać mąką.
- W dużej misce delikatnie wymieszać wodę, mąkę, jajko i dodać szczyptę soli. Masa powinna być gładka.
- Olej wlać na głęboką patelnię i rozgrzać.
- Zanurzać krewetki w cieście, a następnie w rozgrzanym oleju.
- Usmażone krewetki układać na papierowym ręczniku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














