Wyśmienite krewetki, idealne wraz z chrupiącymi grzankami i lampką białego wina. Dobra propozycja na romantyczną kolację. Sprawdźcie sami.
składniki:
- krewetki - 0,5 kg
- rozmaryn
- cebula - 2 sztuki
- wino białe wytrawne - 1 szklanka
- czosnek - 2 ząbki
- chili papryczka - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- majonez - 1 łyżeczka
przyrządzanie:
Pokroić cebulę i czosnek.
Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, wrzucić cebulkę, czosnek i zeszklić.
Posiekać papryczki chilli, dodać do zeszklonej cebuli na patelnię, smażyć chwilę
Cebulę z papryczkami zalać szklanką białego, wytrawnego wina, wrzucić na wino oberwane listki rozmarynu i na małym gazie zostawić do odparowania.
Jak odparuje wino, wrzucić zamrożone krewetki na patelnię. Puszczą one naprawdę sporo wody. Lekko zwiększyć gaz i zostawić do maksymalnego odparowania, co chwilę lekko mieszając.
Gdy woda z krewetek jest prawie odparowanam, do potrawy dodać łyżeczkę majonezu, dokładnie wymieszać i zostawić na momencik. Podawać z grzankami.