Ciekawa propozycja na podanie królika.
składniki:
- królik
- sól, pieprz
- 500 g cebuli
- główka czosnku
- 2 ziemniaki
- marchew
- 2 pomidory
- 6 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml bulionu mięsnego
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 20 ml brandy
- 4 figi
przyrządzanie:
- Królika podzielić na 8 porcji, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić wzdłuż w szerokie cząstki.
- Ząbki czosnku wyłuskać z główki, nie obierać. Marchew obrać, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w słupki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z pestek, drobno pokroić.
- W brytfannie na rozgrzanej oliwie obsmażyć królika. Wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć czosnek. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać resztę warzyw, liście laurowe i pietruszkę, poddusić. Na warzywach położyć obsmażone mięso, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ok. 40 min.
- 10 min przed końcem gotowania dodać wino, brandy i figi pokrojone w ćwiartki.
- Podać z mocnym białym winem i wiejskim chlebem.