Ciekawa propozycja na podanie królika.

składniki:
- królik
- sól, pieprz
- 500 g cebuli
- główka czosnku
- 2 ziemniaki
- marchew
- 2 pomidory
- 6 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml bulionu mięsnego
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 20 ml brandy
- 4 figi
przyrządzanie:
- Królika podzielić na 8 porcji, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić wzdłuż w szerokie cząstki.
- Ząbki czosnku wyłuskać z główki, nie obierać. Marchew obrać, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w słupki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, oczyścić z pestek, drobno pokroić.
- W brytfannie na rozgrzanej oliwie obsmażyć królika. Wyjąć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć czosnek. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać resztę warzyw, liście laurowe i pietruszkę, poddusić. Na warzywach położyć obsmażone mięso, wlać bulion, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ok. 40 min.
- 10 min przed końcem gotowania dodać wino, brandy i figi pokrojone w ćwiartki.
- Podać z mocnym białym winem i wiejskim chlebem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














