Wegetariańska tarta z fetą i pieczarkami. Zobacz, jak ją zrobić.
składniki:
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- sól
- jajko
- 200 g pieczarek
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 4 żółtka
- 150 g sera feta
- masło
- czosnek
- przyprawy
przyrządzanie:
CIASTO:
- Mąkę przesiać, dodać sól oraz masło. Całość zmiksować na drobne okruchy.
- Dodać jajko i miksować dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę o średnicy 28 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kwadrans, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 10 minut na lekko złoty kolor.
NADZIENIE:
- Śmietanę wymieszać z żółtkami oraz fetą. Doprawić.
- Pieczarki smażyć około 10 minut na rozgrzanej patelni z masłem i czosnkiem. Doprawić.
- Dodać do masy jajecznej i wymieszać.
- Gotową masę delikatnie przelać do formy.
- Piec w 150 stopniach przez 35 minut.