Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Krucha tarta z pieczarkami i serem feta

Wegetariańska tarta z fetą i pieczarkami. Zobacz, jak ją zrobić. 

składniki:
CIASTO

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • sól
  • jajko
NADZIENIE
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g sera feta
  • masło
  • czosnek
  • przyprawy
 

przyrządzanie:

CIASTO:

  • Mąkę przesiać, dodać sól oraz masło. Całość zmiksować na drobne okruchy.
  • Dodać jajko i miksować dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę o średnicy 28 cm. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę z ciastem okryć folią aluminiową.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez kwadrans, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 10 minut na lekko złoty kolor.

 

NADZIENIE: 

  • Śmietanę wymieszać z żółtkami oraz fetą. Doprawić.
  • Pieczarki smażyć około 10 minut na rozgrzanej patelni z masłem i czosnkiem. Doprawić.
  • Dodać do masy jajecznej i wymieszać.
  • Gotową masę delikatnie przelać do formy.
  • Piec w 150 stopniach przez 35 minut.