Kruche pyszne lawendowe ciasteczka, które rozpływają się ustach. Kwiaty lawendy można kupić praktycznie w każdym sklepie z herbatą, lub w sklepie ze zdrową żywnością.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1- łyżka suszonych kwiatów jadalnej lawendy ( można kupić w sklepie z herbatą)
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 80 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewam, dodaję pokrojone w kostkę masło, kwiaty lawendy, skórkę z cytryny i żółtko. Całość dokładnie zagniatam, do czasu aż powstanie jednolita masa.
- Z ciasta formuję kulę, delikatnie spłaszczam, zawijam folią i wkładam do lodówki na 20 minut. Ciasto można podzielić na 2 porcje.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C.
- Ciasto rozwałkowuję podsypując mąką blat, na grubość 5 mm. Foremkami wykrawam ciasteczka, które układam na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pierwszą partię ciasteczek piekę przez około 12 minut, aż lekko zarumienią się na brzegach, kolejne ciasteczka piekę krócej.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIA POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>KLIK<<<<<<<<<<<<<<