Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Kruche ciasto i szarlotka

Jako że jesień w pełni, a tym samym pora zbioru jabłek, prezentujemy znakomity przepis na szarlotkę. Po próbach znalezienia idealnego i najsmaczniejszego przepisu, ten jest sprawdzony i idealny. W artykule także przepis na kruche ciasto.

Przepis na dużą blachę szarlotki lub ok. 30-40 ciasteczek

Składniki:

  • 3 jaja
  • 0,5 kg mąki
  • 250 g (kostka) twardego dobrego masła (nie margaryny) z lodówki
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Kostkę masła połączyć z mąką przy pomocy noża aż masło się pokroi na małe kawałeczki.
  3. Wysypać na stolnicy obok mąki z masłem, szklankę cukru.
  4. Do mąki wbić 3 jaja i szybko wyrabiać ciasto rękami podsypując cukrem aż ciasto będzie połączone i nie będzie się sypać.
  5. Należy pamiętać żeby nie wyrabiać za długo, tylko tyle ile to konieczne do połączenia składników.
  6. Ciasto uformować w kostkę lub kulę i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.

W czasie gdy ciastko mrozi się można przygotować jabłka – ok 10-12 sztuk jabłek obrać i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, dodać trochę wody, cynamonu, goździków (miodu lub cukru jeśli jabłka bardzo kwaśne)  i dusić. Jak kto woli, można dusić do całkowitego rozgotowania, ale lepiej jak są twardsze kawałki. Ja na koniec dodaje 1-2 jabłek pokrojonych w talarki i duszę maksymalnie 2 minuty. W cieście wtedy trafia się na konkretniejsze kawałki. Jak się uda wyjąć goździki, jak nie – jedzący będzie miał niespodziankę.

  1. Włączyć piekarnik (elektryczny ok 180 st. C, gazowy ok 200 st. C)
  2. Przygotować blachę – nasmarować margaryną i wysypać bułką.
  3. Wyjąć ciasto z zamrażarki, odłożyć do zamrażarki 1/3 ciasta na posypkę, resztę kroić w 0,5 centymetrowe plastry.
  4. Wyłożyć na blasze, pozatykać dziury, pozakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika. Piec na złoty kolor (Ok 30 minut)

Na upieczone ciasto nałożyć jabłka na warstwę minimum 2 cm. Używając tarki o dużych oczkach pokryć jabłka warstwą wiórków pozostałego ciasta.
I znów do pieca na około 30 minut. Ciasto najlepiej jak przestygnie kilka godzin.

Ciasteczka – formujemy kulki i rozpłaszczamy, można posypać orzechami, pieczemy podobnie jak szarlotkę.

Smacznego!