Kruche i cudownie proste ciasto z rabarbarem i truskawkami.
składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Składniki na nadzienie rabarbarowo - truskawkowe:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
- 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki
Składniki na piankę:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę 33 x 23 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 – 15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.