Niskokaloryczna przekąska o słonym smaku dobrze pasuje do gorącej herbaty lub grzanego piwa. Poznaj przepis na kruche paluszki z kminkiem!

składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko (żółtko + białko do posmarowania)
- kminek do posypania
- sól
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej dodaj szczyptę soli, masło i posiekaj.
- Następnie dodaj żółtko i wszystkie składniki zagnieć na ciasto.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki na 30 minut.
- Po tym czasie pokrój ciasto w cienkie paski i uformuj paluszki lub zawiń w ślimaki.
- Posyp kminkiem, posmaruj roztrzepanym białkiem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 10 minut.
ZOBACZ: Zupa szczawiowa z jajkiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













