Kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Właśnie te pięć smaków uważa się za tajemnicę tajskich potraw – najbardziej oryginalnych na świecie. Ściśle strzeżone receptury są największą zagadką dla smakoszy tej kuchni. W książce „Tajskie smaki” możemy je poznać.
Kuchenne tajemnice
Przenieśmy się do Tajlandii i spróbujmy subtelnej mieszanki tajskiej kuchni. Czeka na nas ponad 50 sprawdzonych przepisów. Każde danie musi łączyć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.
Tajski cud
Nic dziwnego, kuchnia tajska jest najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Dania takie jak pad thai, kurczak w zielonym curry, sałatka z zielonej papai, flan z ryby w liściu bananowca, kulki ryżowe z kokosem zostały podane niczym na talerzu. Dokładny przepis i doskonałe fotografie sprawiają, że każdy posiłek musi się udać.
Na następnej stronie dowiesz się więcej o tej książce!